onsdag 27 april 2011

Kan Agnes ha på sig något annat än leggins?

Leggins är ju inte så slitstarka och på förskolan har de hintat lite efter nån typ av överdragsbyxa. Regnbyxor blir lite varmt nu. Hittade ett blommigt tyg (hemma hos mapa!) som varit gardiner till ett husvagnsförtält (aldrig använda av mina föräldrar). Det är ett ganska tunt tyg, men känns ändå hyfsat slitstarkt och för att förstärka knäna sydde jag på blommor av jeanstyg. Mönstret är från Brevskolans grundmönster, centilong 104. Upptäckte då jag skulle sy dit ett resår i linningen att de var på tok för smala över höften då tyget inte är elastiskt. Jag rotade fram en orange dragkedja och så räddades dem byxorna.




Det andra byxmönstret jag testade var ifrån Christina Hedberg-Molins "Vi syr till småbarnen", centilong 105. Denna modell blev istället alldeles för vid över höften. Passar bättre till t ex velour. Det känns inte så lyckat i jeans till en leggins-tjej, som var mitt val. För att öka chansen att de skulle tas på sydde jag dit Agnes namn fram på benet och lite fickor bak. Hon gick med på att pröva dom i morse, men ville ta på sig sina leggins sen...

Tulpantyget är ett gammalt påslakan från Ikea.

måndag 25 april 2011

Spetsmönstrad hätta

Någon gång i höstas stickade jag en hätta/mössa till Astrid i ett bomullsgarn från Rowan. Garnet blev över då jag virkade en filt till henne. Mönstret kommer från Erika Knights "Stickat och sött". Storleken är 6-9 månader. Astrid är ju 11 månader och den är fortfarande lite stor...borde göra ett test på masktätheten lite oftare tror jag. Det var kul stickning så det är möjligt att det blir fler sådana i framtiden...

söndag 17 april 2011

Vår i staden!

Solen och värmen lockar fram cyklisterna i familjen Carling! Tyvärr har jag inte satt på en ny barncykelsadel på min cykel ännu så det är Kiwi och Agnes som står för de flesta turerna. Eftersom vi fortfarande jagas av förkylning hos barnen kändes det lite tidigt att sluta med mössa trots vårvärme då vinden ändå friskar i lite. Mössan tog för stor plats under hjälmen så i ett huj sydde jag ett litet pannband. Men det blev lite för stort..."Pappa jag ser inget"...Blir till att ändra lite.

När det pysslas och målas här hemma brukar vi försöka ha förkläde på. Agnes har haft ett som jag hade när jag var liten.
Läste på "tvättrådet" härom dan där materialet också stod skrivet; 55% pvc. Med lite sorg i hjärtat ligger förklädet nu i soporna. Två nya förkläden gjordes idag efter Christina Hedberg-Molins mönster från boken "Vi syr åt småbarnen". Jag gillar modellen som täcker hela bröstet och lite mer runt om jämfört med pvc-förklädets modell. Det gäller även till mig själv! Hade varit lite snål med inköpet av akrylaten Sippa, Astrid får hålla tillgodo med denimtyg i ryggen.


fredag 8 april 2011

Prinsessa!


Då var den klar! Mönstret hittade jag i ett nummer av Kreativa kvinnor, när jag rensade i högen bland sömnads-/pysselmagasin. Tidningen, som var ganska bra enligt mig, finns inte längre kvar. Modellen kanske hade lite väl mycket extra vidd, men jag tycker den blev helt ok. Agnes gillar den och det är ju huvudsaken!

På loppisturen under helgen i Gävle fyndade jag en liten korsstygnstavla som jag sydde fast fram på livet. Den idéen fick jag då jag tjuvläste/bläddrade i en bok på bokrean som bara innehöll prinsesskläningsmönster. Sen la jag till en liten veckad kant i nederkant för att få ett litet roligare avslut och en återkoppling till livet. Agnes hade  lite svårt att stå still och i kombination med det glittriga tyget hade kameran och fotografen svårt att få bra skärpa...



måndag 4 april 2011

Bilduppdatering och återkommande stickning

Att sticka med strumpstickor är en allt för stor utmaning för mig. Jag får inte till det så bra, tappar eller drar ut fel sticka och får inte till något flyt. Så när jag snubblade över fina gamla mönster (i syslöjdsalen på Vasaskolan då jag vickade där) på innetofflor eller tossor som de också ibland kallas blev jag mycket glad. De stickas i ett stycke och sys ihop. Efter det virkar man på slejfar för att ge dom lite extra karaktär. Det sista paret jag gjort fick mamma i julklapp.




Här kommer också en halvbra bild på husvagnsgardinerna jag sydde nere i småland till mapas husvagn. De kommer att dras ihop i längdens nederkant och rynkas. Kanske att det blir omtag också, det får beslutas då de kommer på plats.


Då jag rotade runt i skåp och lådor hemma hos mapa hittade jag små gula flörtkulor (?) och handelsträdgården längre ner i backen kunde tänka sig att sälja lite fjädrar så det blev även lite kycklingar gjorda tillsammans med Agnes.
Agnes var nere på handelsträdgården tre gånger under den dryga veckan vi var där...I en damm har de sköldpaddor som vaknat till liv efter vintervilan. Vi räknade till tolv stycken den ena gången!